Snus till Frankrike

Resa med snus

Frankrike är ett resmål med bred variation som har mycket att erbjuda turister världen över. Några exempel på populära städer att besöka är huvudstaden Paris, Nice, Saint-Tropez och hamnstaden Marseille. I Frankrike hittar du turistmål som Eiffeltornet och Disneyland, som minst sagt är välkända och besöks av många som åker till Frankrike. Är det dags att njuta av en solsemester, spendera en weekend i en storstad eller åka skidor i Alperna? Oavsett vad du ska göra på din resa till Frankrike så kan du passa på att ta del av Frankrikes välomtalade gastronomi, viner och Champagne.

Hur ligger det då till när du som snusar ska resa till Frankrike? Hur mycket snus får man ta med sig till Frankrike egentligen? Här reder vi ut vilka regler och tullavgifter som gäller, huruvida det går att köpa och skicka snus till Frankrike, och ger dig 5 tips gällande att ta med snus till Frankrike.

Regler och tullavgifter för snus till Frankrike

Frankrike har samma regler som övriga länder i EU. Reglerna är alltså desamma i exempelvis grannlandet Spanien. I EU, eller i detta fall Frankrike, är en snusmängd som motsvarar eget bruk helt tillåtet att ta med in i landet. Den mängden snus du tar med dig ska motsvara din normala konsumtion, vilket då räknas som eget bruk. Om du ska spendera 10 dagar i Frankrike och du snusar en dosa om dagen hemma i Sverige får du med andra ord ta med dig en stock snus.

För att kunna bevisa att snuset du tagit med dig till Frankrike är för eget bruk bör du ta med kvittot som bevisar ditt köp. När du tar med dig mindre mängder snus är du däremot inte tvungen att bevisa att det är den mängden snus du konsumerar vanligtvis. Om mängden tobak skulle passera gränsen på 1 kg anses det inte vara en liten mängd snus, enligt EU:s hemsida.

Om du tar med dig en större mängd snus som du inte kan bevisa är för eget bruk, kan de franska myndigheterna konfiskera ditt snus. Detta kan bero på att de misstänker att du ska sälja vidare snuset i Frankrike. En annan möjlig konsekvens, utöver konfiskering, är att myndigheterna kan kräva att du ska betala tull vid intag av större mängder tobak.

När du köper snus i Sverige ingår skatter (moms och punktskatter) i priset, vilket betyder att du inte behöver betala någon extra skatt i Frankrike.

Undrar du vad som gäller när du ska resa med snus till andra länder? Vi reder även ut de största frågorna kring snus i bland annat AustralienThailandUSA och Finland.

Köpa snus i Frankrike

Du kan inte köpa snus i Frankrike i och med att det är olagligt att sälja svenskt snus i Frankrike och resterande länder i EU. Det finns däremot undantag i vissa länder och det går ibland att hitta lokala varianter av exempelvis tuggtobak i tobaksaffärerna. Du som snusar och ska resa till Frankrike rekommenderas därför att köpa snus i Sverige och ta med. Du kommer nämligen inte kunna hitta varumärken som GeneralCatch och Kaliber utomlands.

Skicka snus till Frankrike

Det går bra att skicka snus till Frankrike och övriga EU-länder från Sverige, och vice versa. Enligt Tullverket måste snuset skickas som en gåva mellan två privatpersoner och den som tar emot paketet måste ha fyllt 18 år. Några tullavgifter behöver inte betalas så länge det handlar om enstaka gåvor med snus som är till för ditt personliga bruk, eller din familjs.

Ta med snus till Frankrike – 5 bästa tipsen

  • Ta endast med snus som motsvarar din normala konsumtion
  • Ta med kvitto som bevis för mängder över 1 kg
  • Snus är svårt att hitta i Frankrike, vid behov kan snus skickas inom
  • Se till att du har kylskåp där du ska bo, då snus bör försvaras kallt
  • Vid ytterligare funderingar, bör du höra av dig till ambassaden