Snus till England

Resa med snus

England är ett av de äldsta kungadömena i världen med välbesökta städer som London, Liverpool, Brighton och Oxford. När du åker till England kan du besöka allt ifrån pubar och museum, till badorter och shoppingställen. Du kan även ta del av fotboll och stadsliv, såväl som naturupplevelser. Det finns många sevärdheter och ställen att besöka i England såsom Big Ben och London Eye. Men kanske spenderar du hellre en dag vid Stonehenge, Madam Tussaud eller Oxford Street?

Är det så att du ska resa till England och planerar att ta med dig snus? I sådana fall bör du se till att du har koll på vilka regler som gäller i England för införsel av tobak och huruvida tullavgifter ska betalas. Du kanske även undrar om det är möjligt att köpa snus i England och om det går att skicka snus från Sverige? Nedan svarar vi på alla dessa frågor och ger dig de 5 bästa tipsen inför din resa till England.

Regler och tullavgifter för snus till England

England, eller rättare sagt Storbritannien, är sedan början av 2020 inte ett av medlemsländerna i EU, vilket har påverkat de regler och tullavgifter som gäller vid medtag av snus till England. Numera är det endast tillåtet att ta med 250 gram snus för eget bruk, utan att behöva betala några tullavgifter. Om du planerar att ta med mer än så behöver du deklarera varorna och kan då behöva betala tull. Du ska helst deklarera dina tobaksvaror i förväg online oavsett mängd, vilket du som tidigast kan göra 5 dagar innan du anländer till England. I samband med deklarationen av snuset kan du betala eventuella tullavgifter. Observera att om du tänker ta med andra tobaksprodukter utöver snus, såsom cigaretter, så behöver du minska på mängden snus. Låt säga att du vill ta med 40 cigaretter, då får du bara ta med 200 gram snus.

När du tar med snus till England kan du behöva betala importmoms, tull och punktskatt på den tobaken du deklarerar. I och med att snus inte är vanligt förekommande i England specificeras det inte vad skatten är för just denna typ av tobaksprodukt. Det framgår däremot att snus i alla fall inte är en produkt som faller under de produkter som berörs av Storbritanniens ”Tobacco Products Duty”, enligt Storbritanniens regerings hemsida.

När du ska resa med snus till andra länder, såsom ThailandDanmarkUSAFinland och Frankrike är det andra regler som gäller.

Snus i England

I England är snus förbjudet, men i och med att de inte är med i EU längre har de möjlighet att legalisera snus. Snusförbudet är faktiskt något som Storbritanniens hälsovårdsminister gått ut med att de kommer göra en evidensbaserad översyn av. Syftet med det är att förbättra den brittiska allmänhetens hälsa genom att då kunna erbjuda flera mindre skadliga nikotinprodukter som bidrar till att de kan nå sina mål gällande rökminskning 2030. Nikotinpåsar går däremot att köpa i England och kan beställas online.

Skicka snus till England

Det går att skicka snus till England som en gåva, men det kan tillkomma extra avgifter. Gåvor av tobaksprodukter får inte överstiga ett värde på 39 pund, och det finns även specifika gränser gällande kvantitet. Det framgår dock inte på Storbritanniens regerings hemsida hur mycket det är för just snus. Som ett exempel så är gränsen för cigaretter 50 stycken när det kommer till gåvoförsändelser, medan det är tillåtet att själv ta med sig 200 stycken.

Ta med snus till England – 5 bästa tipsen

  • Ta max med 250 gram snus
  • Tänk på att ovan mängd endast gäller om det är de enda tobaksprodukterna du tar med
  • Deklarera dina tobaksprodukter och var förberedd på extra kostnader
  • Som alltid bör du se till att förvara snuset i kylskåp
  • Vill du veta exakt vilka kostnader som kan tillkomma med mera, kan du kontakta den brittiska skatte- och tullmyndigheten här