Snus till USA

Resa med snus

Vad är reglerna när man ska ta med snus till USA? Kan man köpa en dosa General, eller Ettan, eller Göteborgs Rapé i landet? Precis som i alla länder finns det specifika lagar och regler när det gäller snus. Här får du information kring såväl mängden snus som får tas med, olika eventuella avgifter och om det finns snus att köpa i USA.

Ta med snus till USA

Hur mycket snus du får ta med till USA regleras av flera olika delar. Men det är framförallt tre parametrar som påverkar hur mycket snus du kan packa ned i resväskan:

  • Mängden snus du vill ta med.
  • Snusets vikt.
  • Syftet med att du tar med snus till USA.

Syftet med införseln av snus måste alltid vara att bruka det själv under din vistelse. Att ta med snus för att sälja det vidare är strikt förbjudet. Det är alltså bara eget bruk som gäller. Eget bruk kan förstås variera från person till person, vilket göra det hela lite svårare. I Sverige är det exempelvis upp till den arbetande tulltjänstemannen att besluta huruvida det är en rimlig mängd du har med dig. Att snusa en stock om dagen kan alltså vara svårt att motivera som eget bruk, men om det handlar om en eller två dosor om dagen ska det inte vara några problem.

I andra länder är det sällan man pratar om antalet snusdosor när det handlar om dessa regler, utan det är ofta kring vikten på tobaken man kan hitta riktlinjer. I USA ser det dock lite annorlunda ut. U.S Embassy in Sweden skriver på sin hemsida att man får ta med sig tio stycken snusdosor (en stock) utan att betala några tullkostnader.

Oklara regler för snusare i USA

Det är inte helt lätt att hitta tydlig och rak information om vilka regler som gäller när du ska ta med dig snus till USA. US Custom and Border Protection specificerar nämligen inte hur stor mängd snus du får ta med in utan listar bara andra tobaksprodukter såsom snuff och tuggtobak. De hänvisar dessutom till den specifika flygplatsen du landar på eller till och med vilken hamn du kommer komma in i landet ifrån för vidare information.

Handla snus i USA

Förut har det varit svårt att få tag på svenskt snus i USA. Amerikanarna har i regel och större utsträckning använt cigaretter eller amerikanskt snus, så som dipp och tuggtobak. Nu ser dock läget lite annorlunda ut. Om du vill handla snus online finns det amerikanska hemsidor som fungerar utmärkt och om du vill köpa snus i butik finns det även där en rad olika alternativ. 

Butiker på Manhattan som säljer General. Här hittar du alla butiker som säljer General i USA.

Bland den amerikanska befolkningen har till exempel General och ZYN ökat lavinartat i popularitet den senaste tiden. På Manhattan hittar du butiker som säljer svenska snusvarumärken nästan överallt.

FDA (The U.S. Food and Drug Administration) har också godkänt och gett de åtta varianter av General som säljs i USA en MRTP-klassificering (modified-risk tobacco product). Detta gör General till den första tobaksprodukten som har rätten att marknadsföra sina produkter som mindre skadliga alternativ till cigaretter.

Ta med snus till USA – 5 bästa tipsen 

  • Kontrollera om det finns specifika regler för delstaten du ska åka till.
  • Sök efter andra personer som nyligen tagit med snus till USA. Kolla olika forum och se om det finns någon som har nyttig information att ge.
  • Är du osäker, håll dig till minimimängden som finns. Risken är att allt snus blir beslagtaget om du har med för stora mängder.
  • Undersök om det finns snus att köpa på plats. Då kan du eventuellt undvika att få snuset taget i beslag.
  • Hör av dig till den svenska ambassaden i USA för särskilda riktlinjer och råd.