Snus till Grekland

Resa med snus

Grekland är ett av Europas populäraste resmål med hundratals vackra öar och tusentals mil av medelhavskust. Något som kan förknippas med Grekland och framför allt Santorini är de vita husen med blå detaljer som matchar den grekiska flaggans färger. Allt från Greklands turkosa hav och vita stränder till antika byggnader och ruiner av gamla civilisationer lockar turister till resmålet.

Med en resa till Grekland kan du kombinera stadsliv, sol, bad och god mat. Men hur kombinerar du då det med din snuskonsumtion? Här reder vi ut de största frågorna kring snus i Grekland. Till exempel svarar vi på hur mycket snus man får ta med sig till Grekland och om man kan köpa snus i Grekland.

Regler och tullavgifter för snus till Grekland

De regler som gäller när det kommer till att ta med snus till Grekland är desamma som gäller i majoriteten av de övriga medlemsländerna i EU. Det är tillåtet att ta med små mängder snus för eget bruk, utan att då behöva bevisa att mängden motsvarar ens normalkonsumtion. Enligt EU:s hemsida ligger den övre gränsen för vad som räknas som små mängder snus på 1 kg. Om du ska vara borta i en vecka är det alltså inga problem att ta med sig 7 dosor, om du snusar en dosa om dagen.

För att bevisa att en snusmängd över 1 kg motsvarar ens normala snuskonsumtion krävs ett kvitto på ditt köp. Anledningen till att du behöver kunna bevisa att snuset är för eget bruk är för att Greklands myndigheter vill säkerställa att snuset inte kommer säljas vidare. Om du inte kan bevisa att snuset är för eget bruk kan myndigheterna antingen kräva att du ska betala tull eller så konfiskerar de snuset.

Snus som köps i Sverige har skatt inkluderat i priset, vilket betyder att du inte behöver betala någon extra skatt i Grekland. Snus är dessutom undantaget från punktskatt i och med att det är en rökfri tobaksprodukt.

När du ska resa med snus kan mängden snus som är tillåten att ta med variera. Vi ger därför er information kring att resa med snus till flera olika länder, bland annat EnglandTyskland och Norge.  

Köpa snus i Grekland

Det är förbjudet att sälja svenskt snus i EU, därmed kan du inte heller köpa snus i Grekland. Det gäller både fysiska butiker och online. Det du däremot eventuellt skulle kunna köpa i Greklands tobaksaffärer är lokala varianter av tuggtobak. Om du vill ha svenskt snus under din vistelse i Grekland bör du därför inhandla snus inför din resa och ta med.

Skicka snus till Grekland

Att skicka snus till Grekland från Sverige och vice versa är tillåtet. Det som krävs är att snuset skickas mellan två privatpersoner som en gåva och att den som mottar är över 18 år. När det handlar om enstaka gåvor som är avsedda för ditt eller din familjs eget bruk behöver inga tullavgifter betalas.

Snus till Grekland – 5 bästa tipsen

  • Ta endast med snus som motsvarar din normalkonsumtion
  • Ta med kvitto som bevis för mängder över 1 kg
  • Snus säljs inte i Grekland, med kan skickas från Sverige vid behov
  • Snus bör försvaras kallt, så se till att ha kylskåp på boendet
  • Hör av dig till ambassaden vid ytterligare frågor