Snussorter – Snusguiden

Snusakademin

För mindre än 50 år sedan var allt snus som såldes lössnus. Idag säljs snus i flera olika varianter och format för att passa olika snusares behov. Den vanligaste benämningen för en enskild snus är fortfarande ”prilla”, precis som förr i tiden.

I grund och botten kan man dela in snus i typerna Lös och Portion. Till Lössnus används oftast mald tobak och malningen delas upp i tre varianter: grovt-, mellan- och finkornigt. Snuset formas till en prilla och stoppas in under läppen. Lössnuset ser likadant ut idag som för 200 år sedan och är fortfarande grunden i svensk snustradition.

På 1970-talet lanserades vårt snus Tre Ankare, som var det första snuset som packades i små papperspåsar

På 1970-talet lanserades vårt snus Tre Ankare, som var det första snuset som packades i små papperspåsar, det vi alltså idag känner igen som Original Portion. Många föredrog denna typ av snus, eftersom man inte behövde forma en prilla med fingrarna vilket innebar mindre risk för spill och kladd. Detta var början på en ny era för snuset. Ungefär 20 år senare lanserades White Portion, som med en torrare yta rinner mindre och ger en jämnare smakleverans än vanliga originalportioner. Och idag finns även All White Portion, som till skillnad från övrigt portionssnus är helt vitt såväl före, under som efter användning och är betydligt torrare på ytan.

imagezo0pk.png

Lär dig mer om styrka, nikotinhalt och vad som menas med kardus, vårt mest påkostade snus.

Styrka & Nikotinhalt
Kardus

Snussorter

Storlekar på portionssnuset

Medan Lössnuset har genomgått få förändringar de senaste 200 åren, finns flera olika format av portionssnus. Dessa skiljer sig både i storlek och form och vi delar in våra format i Large, Slim, Super Slim och Mini.

Namnet har dessa olika varianter fått på grund av sin storlek. Large-prillan är originalet – det vanligaste portionssnuset som är störst i storleken. Slim-prillan är lika lång som Large-prillan, men är lite smalare för en optimerad passform under läppen. Super Slim är vårt senaste tillskott, som är ännu smalare och diskretare än vår Slim-prilla. Allra minst är Mini-prillan, som är anpassad för de snusare som vill ha en liten och diskret prilla som inte syns under läppen.