Snus till Norge

Resa med snus

En resa till Norge, Sveriges granne i väst, är inte alltför långt bort. Där finns det möjlighet att upptäcka fantastisk natur med berglandskap, skogstäckta berg, djupa fjordar och den långa kustlinjen. Under en vistelse i Norge kan du ägna dig åt frilufts- och vinteraktiviteter, såsom vandring och skidåkning, men också uppleva de kulturella sevärdheterna som finns i landet. Huvudstaden Oslo, Bergen och Trondheim är några av de populära städerna i Norge som kan besökas.

Om du nu ska åka till Norge kan det vara bra att ha koll på vad som gäller när det kommer till att ta med snus på resan. Här får du som snusare nödvändig information, såsom tillåten snusmängd att ta med, vad för snus som finns i Norge och om det är möjligt att skicka snus till Norge.

Regler och tullavgifter för snus till Norge

Norge är inte med i EU och har därför egna regler. När du åker till Norge är det tillåtet att ta med 250 gram snus utan att behöva betala någon tullavgift (för norrmän gäller 125 gram). Den mängden är baserad på att du inte tar med dig några andra tobaksprodukter. Om du vill ta med mer än så behöver du betala ungefär 120 SEK per 100 gram snus i tullavgift. Utöver den tillåtna tull- och skattefria mängden på 250 gram, får du ta med ytterligare 500 gram som du då behöver betala tull för.

Du kan antingen tulldeklarera i någon av förtullningsmaskinerna på Oslos flygplats eller med hjälp av Kvoteappen. I Kvoteappen lägger man antingen in den mängden snus, eller annan vara, som du ska betala tullavgift för och därefter kan man betala direkt i appen. Om du är osäker på när du behöver betala tull kan du lägga in den totala mängden snus, och övriga varor, och därefter kommer du vidare till betalning där det då står korrekt tullavgiftssumma.

Beroende på var du ska åka är det olika regler som gäller när det kommer till att ta med snus på resan till ett annat land. Vi ger dig därför även information kring att ta med snus till TysklandGrekland och Finland bland annat.

Snus i Norge

Som tidigare nämnts, och som du säkert redan vet, så är inte Norge medlem i EU. Detta gör att det är möjligt att sälja och köpa svenskt snus i Norge. Tobakslagarna är däremot ännu striktare än i Sverige. Enligt lag ska alla dosor vara neutrala för att dosans design inte ska locka till snusanvändande. Alla dosor ser därför likadana ut, de har samma bruna färg och intetsägande texttypsnitt. Innehållet i sig är däremot fortfarande detsamma, i alla fall för traditionellt snus. När det kommer till nikotinpåsar, som egentligen är tobaksfria produkter, så innehåller de i Norge en liten mängd tobak i alla fall. Det beror på att man inte får importera nya slags tobak- och nikotinprodukter, såsom nikotinpåsar, i Norge. Detta betyder att exempelvis ZYN i Norge innehåller en liten mängd tobak, fast ZYN i Sverige inte gör det.

Skicka snus till Norge

I Norge finns det strikta regler för privatpersoners import av tobaksvaror, vilket det räknas som om en gåvoförsändelse skickas till Norge. I och med de strikta märkningskraven, som bland annat innefattar en norsk varningsetikett, är det i praktiken inte möjligt för privatpersoner att importera snus.

Snus till Norge – 5 bästa tipsen

  • Ta max med 250 gram snus för att slippa betala tullavgifter (för norrmän gäller 125 gram)
  • Svenskt snus kan köpas i Norge, däremot ser dosorna annorlunda ut
  • Det är strikta regler gällande att skicka snus till Norge
  • Förvara snuset kallt, vilket du även bör i Sverige
  • Hör av dig till ambassaden vid ytterligare funderingar