Snus till Tyskland

Resa med snus

Tyskland är ett stort land med stor variation. Dit kan du åka för att besöka pittoreska städer såväl som härliga naturreservat. Vid Östersjökusten finns sandstränder och Tysklands alplandskap består av höga berg och klara alpsjöar, som även de kan vara värt ett besök. Det är ett land med en nyskapande anda som även har en stor respekt för det förflutna. Några populära städer att besöka i Tyskland är till exempel Berlin, Hamburg och München.

Oavsett vilken stad du planerar att åka till och vad du ska göra under din vistelse bör du som snusar ha koll på en del grejer. Här berättar vi hur mycket snus man får ta med sig till Tyskland, samt huruvida det är möjligt att köpa och beställa snus i Tyskland. Avslutningsvis sammanfattar vi de 5 bästa tipsen som du bör ta med dig och lägga på minnet inför din resa till Tyskland.

Regler och tullavgifter för snus till Tyskland

När man ska ta med snus till Tyskland gäller samma regler som för majoriteten av de övriga länderna i EU. Du får alltså ta med snus för eget bruk. Det kan verka som ett otydligt mått, men det det betyder är att snusmängden ska motsvara din normala konsumtion. Så länge mängden inte överstiger 1 kg behöver du dessutom inte bevisa att snuset är för eget bruk. Ett exempel på en tillåten mängd snus att ta med till Tyskland skulle kunna vara en stock, om du hemma snusar en dosa om dagen och din vistelse i Tyskland varar i 10 dagar.

Om din normalkonsumtion under resan kommer överstiga gränsen på 1 kg tobak är det ändå möjligt att ta med den mängden snus. Det du då behöver göra är att visa ett kvitto på ditt köp som bevis. En snusmängd som överstiger 1 kg räknas inte som små mängder snus enligt EU:s hemsida och av den anledningen behöver du bevisa att snuset är för eget bruk.

Till följd av att ta med en otillåten mängd snus, som du ej kan bevisa är för eget bruk, kan de tyska myndigheterna konfiskera ditt snus eller kräva att du betalar tull. Det beror på att de kan tro att du ska sälja snuset vidare i landet. När det kommer till tullavgifter och skatt på tillåtna mängder snus är det inget som behöver betalas i Tyskland. Snus är en rökfri tobaksprodukt och är därmed undantagen från punktskatt. Dessutom ingår skatter i priset när du köper snus i Sverige.

När du ska resa med snus är det bra att ha koll på vad som gäller i just det landet du ska åka till. I de flesta EU-länderna, såsom FrankrikeDanmark och Grekland, gäller samma regler. I Finland däremot skiljer det sig något. 

Köpa snus i Tyskland

Att köpa snus i Tyskland, framför allt svenskt snus, blir svårt. Detta i och med att det är olagligt att sälja svenskt snus i Tyskland och i resten av EU. Det du skulle kunna hitta i Tysklands tobaksaffärer är lokala varianter av tuggtobak, men inte portionssnus från några av Swedish Match varumärken. Se därför till att köpa snus i Sverige inför din resa.

Enligt Tullverkets hemsida går det däremot bra att skicka snus till och från Sverige inom EU, privatpersoner sinsemellan. Om du befinner dig i Tyskland skulle alltså någon du känner hemma i Sverige kunna skicka snus till dig som en gåvoförsändelse så länge du som tar emot paketet är över 18 år. Vid enstaka gåvor behöver för övrigt inga tullavgifter betalas.

Beställa snus till Tyskland

Funderar du på om det är möjligt att beställa snus till Tyskland? Eftersom det är olagligt att sälja svenskt snus i Tyskland och det inte går att köpa snus i fysiska butiker, är det inte heller möjligt att beställa snus online.

Snus till Tyskland – 5 bästa tipsen

  • Ta endast med snus för eget bruk
  • För mängder över 1 kg krävs kvitto som bevis
  • Snus kan skickas inom EU vid behov, då snus ej säljs i Tyskland
  • Se till att inte låta snuset ligga kvar i resväskan, då snus bör försvaras kallt
  • Har du fler funderingar kan du höra av dig till ambassaden