Snus till Finland

Resa med snus

Finland är ett resmål som bjuder på norrsken, vacker natur och bastur. I Finland finns världens största skärgård, den sista orörda marken i Lappland och Europas största sjödistrikt. Det är ett tryggt resmål, där 92% av alla plånböcker som har tappats bort kommer tillbaka till sina ägare. Finland är även världens lyckligaste land. För den som är intresserad av arkitektur och design i många olika stilar är Finland ett spännande resmål.

Oavsett vad din resa till Finland innefattar, behöver du som snusar veta vad som gäller när det kommer till regler och tullavgifter för snus, samt annan information kring snus i Finland. Hur mycket snus får man ta med sig till Finland och kan man köpa snus i Finland? Här finner du information kring att ta med, köpa och skicka snus till Finland.

Regler och tullavgifter för snus till Finland

Trots att Finland ingår i EU har de inte samma regler som majoriteten. I EU är det tillåtet att ta med det som anses vara en rimlig mängd som motsvarar ens normala snuskonsumtion. I Finland är det mer strikt, för oavsett om du skulle kunna bevisa att ditt normala bruk är större, får du som mest ta med 1 kg snus per kalenderdygn. Snuset får endast vara för eget personligt bruk och får alltså inte föras in som gåva.

För tobaksfritt snus, det vill säga nikotinpåsar, gäller andra regler. Nikotinpåsar är sedan april 2023 okej att föra in i landet, oavsett mängd. Från och med juni 2023 får dock nikotinpåsar med över 20 mg nikotin eller mer inte längre säljas i Finland.

Vid köp av snus i Sverige ingår skatter (moms och punktskatter) i priset, vilket betyder att du inte behöver betala någon extra skatt vid införsel till Finland.

Undrar du vad som gäller när du ska resa med snus till andra länder? Vi reder även ut de största frågorna kring snus i bland annat AustralienDanmarkUSA och Frankrike.

Hur många stockar snus till Finland är tillåtet att ta med?

  • 2–4 stockar beroende på dosornas vikt (1000 g totalt under ett dygn).
  • Mängden nikotinpåsar man får ta in är just nu obegränsad. Nikotinpåsar med över 20 mg nikotin får ej säljas i landet.

Köpa snus i Finland

Du kan inte köpa snus med tobak i Finland eller i några andra länder i EU, förutom Sverige. Detta beror på att det i över 20 år har varit förbjudet i Finland att köpa, sälja samt tillverka rökfria tobaksprodukter som snus. Minimistraffet vid köp är böter och som högst är straffet 1,5 års fängelse. Om du vill snusa under din vistelse i Finland bör du därför köpa snus i Sverige innan avresa. Sedan april 2023 är dock försäljning av nikotinpåsar tillåten i landet.

Skicka snus till Finland

Även att skicka snus till Finland är förbjudet, eller det är rättare sagt förbjudet att i Finland motta snus, även som gåvoförsändelse, från andra länder. Det är inte heller tillåtet att som privatperson beställa snus från en näringsidkare som skickar snus med post eller annan slags varutransport. I Finland får man alltså inte beställa snus med hjälp av ett medel för distanskommunikation, som exempelvis via e-post, telefon, e-handel eller internet överhuvudtaget.

Ta med snus till Finland – 5 bästa tipsen

  • Ta inte med en snusmängd som överstiger 1 kg
  • Mängden nikotinpåsar man får föra in är obegränsad, maxstyrkan för försäljning ligger dock på 20 mg nikotin.
  • Glöm inte att det är olagligt att köpa snus med tobak i Finland
  • Se till att du kan förvara snuset i kylskåp så att det snuset som togs med ej blir dåligt
  • Hör av dig till ambassaden vid ytterligare funderingar