Snus till Spanien

Resa med snus

Spanien är ett av de populäraste resmålen bland svenskar och framförallt Kanarieöarna har lockat oss sedan charterns födelse på 50-talet. Men även storstäder som Barcelona och Valencia, samt huvudstaden Madrid är välbesökta av oss i Norden. 

Spanien har helt enkelt mycket att erbjuda och var man än väljer att resa är det enkelt att kombinera sol, bad, stadsliv, mat, vin och sport. Men  hur ser det egentligen ut när man lägger till snus i den ekvationen? Vilka regler är det som gäller då? Hur mycket snus får man ta med sig? Här reder vi ut de största frågorna kring snus i Spanien.

Regler och tullavgifter för snus till Spanien

Så, hur mycket snus får man ta med sig till Spanien? Eftersom Spanien är en del av EU är det helt tillåtet att ta med snus för eget bruk in i landet. Det som menas med eget bruk är att mängden snus du tar med ska motsvara din normala konsumtion. Om du snusar en dosa om dagen hemma och ska vara i Spanien i 20 dagar får du alltså ta med dig två stockar utan problem. 

Hur bevisar man då att snuset som tagits med till Spanien är för eget bruk? Det kan låta svårt när man hör det, men det som behövs är egentligen ett kvitto som bevisar ditt köp. Om du tar med dig små mängder snus är du dock inte tvungen att bevisa hur mycket du använder vanligtvis. Enligt EU:s hemsida ligger den gränsen på ett kg tobak.

Om du tar med dig mer än det och inte kan bevisa att det är för eget bruk kan de spanska myndigheterna konfiskera ditt snus. Om de har anledning att tro att du ska sälja vidare. I Spanien betalar du inte någon extra skatt på snus eftersom produkter som innehåller tobak, men inte kan rökas (snus eller tuggtobak) är undantagna från punktskatt.

Köpa snus i Spanien

I Spanien är det olagligt att sälja svenskt snus och likadana regler gäller även i resten av EU. I vissa länder finns det undantag, men Spanien är inte ett av dem. Så om du glömt snuset hemma kan det tyvärr bli svårt att få tag på snus i landet. I alla fall om du letar efter en dosa Göteborgs RapéONE eller XR. Det går dock att hitta andra lokala varianter av tuggtobak i deras tobaksaffärer.

På Tullverketets hemsida skrivs det att det går bra att skicka snus till och från Sverige inom EU. Att få snus skickat till Spanien ska alltså inte vara några problem. Men snuset måste skickas som en gåva mellan två privatpersoner. Den som tar emot paketet måste såklart också ha fyllt 18 år. 

Ta med snus till Spanien – 5 bästa tipsen 

  • Ta med snus som motsvarar din egen snuskonsumtion.
  • Ta inte med för mycket snus till Spanien, det kan konfiskeras.
  • Förvara snuset kallt och torrt!
  • Glöm inte snuset hemma. På plats är det svårt att få tag på.
  • Hör av dig till ambassaden om du har några frågor.