Snus till Danmark

Resa med snus

En resa till Danmark är inte allt för långt bort. Om du bor i de södra delarna av Sverige kan du smidigt ta båt eller bron över. I Danmark kan du besöka huvudstaden Köpenhamn där du kan ta del av gastronomi och arkitektur, såväl som shopping och tivoli. Det finns även charmiga byar, sagolika slott och hamnar som kantas av hus i färgglada kulörer i Danmark.

Oavsett om du ska till Danmark över dagen, över helgen eller ska dit på en lite längre vistelse så gäller det för dig som snusar att ha koll på reglerna vid införsel av tobak. Beroende på vilket land du ska resa med snus till så kan regler och tullavgifter skilja sig en hel del. Det är till exempel olika mängder snus som är tillåtet att ta med in i FrankrikeAustralienThailand och USA. Nedan tydliggör vi hur mycket snus som kan tas med, om du kan köpa snus i Danmark och om du kan skicka snus dit. Du finner även en sammanfattning med de 5 bästa tipsen gällande att ta med snus till Danmark. 

Regler och tullavgifter för snus till Danmark

Danmark har samma regler för medtag av snus som övriga länder i EU, bortsett från vissa EU-länder som Finland där det skiljer sig något. När du åker till Danmark är det helt tillåtet att ta med en snusmängd som motsvarar eget bruk. Såvida mängden inte överstiger 1 kg, vilket enligt EU:s hemsida räknas som en större mängd snus. Eget bruk är den mängden snus du personligen vanligtvis konsumerar under den tidsperioden du ska spendera i landet. Om du tar med en mängd snus till Danmark som är mindre än 1 kg behöver du inte bevisa detta på något vis. Däremot vid större mängder än så behöver du bevisa att snuset du tagit med till Danmark är för eget bruk och det som då krävs är ett kvitto som bevisar ditt köp.

Det som kan hända om du tar med en stor mängd snus, som ej kan bevisas är för eget bruk, är att de danska myndigheterna kan konfiskera snuset eller i vissa fall kräva att du betalar en tullavgift. Om de konfiskerar ditt snus till exempel kan det bero på att de misstänker att du planerar att sälja snuset vidare i Danmark.

Det tillkommer ingen skatt på tobaken i Danmark i och med att priset för snuset som köpts i Sverige är inklusive skatter, såsom moms och punktskatter.

Kan man köpa snus i Danmark?

Du kan inte köpa svenskt traditionellt snus i Danmark, men däremot kan du köpa nikotinpåsar där. Numera är nämligen allt snus med tobak förbjudet att sälja i Danmark. Till en början däremot var det endast portionssnus som inte såldes i Danmark, medan lössnus fortfarande kunde köpas. Om du snusar traditionellt snus kan det därför vara bra att se till att köpa den mängden snus du vanligtvis konsumerar inför din resa till Danmark. Om du däremot endast använder tobaksfria nikotinpåsar har du möjlighet att köpa det i Danmark om du är över 18 år, dock till ett lite högre pris.

Skicka snus till Danmark

Att skicka snus till Danmark från Sverige och majoriteten av EU-länderna är tillåtet. Det som däremot krävs är att snuset skickas som en gåva mellan två privatpersoner och att mottagaren är minst 18 år, enligt Tullverket. Om det handlar om enstaka gåvor, som är avsedda för ditt eller din familjs eget bruk, behöver inga tullavgifter betalas.

Ta med snus till Danmark – 5 bästa tipsen

  • Ta som mest med en snusmängd som motsvarar din normala konsumtion
  • För mängder över 1 kg krävs bevis i form av kvitto
  • Vid behov kan snus skickas inom EU, då snus är förbjudet i Danmark
  • Kolla upp ifall boendet har kylskåp, i och med att snus bör försvaras svalt
  • För ytterligare information rekommenderas du kontakta ambassaden