Allt börjar med ett tobaksfrö. Det är inledningen på den process som har förfinats under snart tvåhundra år. Swedish Match förenar traditionell kunskap med de senaste vetenskapliga rönen för att kunna ta fram produkter som håller världsledande kvalitet.
Arbetet börjar långt innan tobaksfröet sätts i jorden, redan vid sådden har många människor varit involverade i fröets välbefinnande, inte minst våra tobaksinköpare. Utöver att kontrollera själva tobaken så inspekteras faktorer såsom exempelvis jordmån, geografiska och topografiska förutsättningar. Tobaks- och markprover skickas till Swedish Match laboratorium i Stockholm där de analyseras. Vad består jorden av? Vilka ämnen finns i tobaken? Allt utreds noga.
Innan man planterar tobaken ute på fältet måste man först driva upp certifierade tobaksplantor i frösängar. När tobaksplantan är ca 1 decimeter hög sätts den ut på fältet. Efter ytterligare 10 till 12 veckor är det dags för skörd.
Plantan mognar nerifrån och upp, vilket medför att även skördeprocessen är ett hantverk som kräver stor kunskap. Först tas det första bladparet, nerifrån räknat. Eftersom vi vill ha samma mognadsgrad hela vägen så väntar tobaksodlaren i några dagar innan nästa bladpar skördas. Därefter tas det tredje bladparet, och så vidare. Ett annat sätt är att skörda hela plantan när alla blad har mognat. Efter skörden inleds torkningsprocessen under sol eller i en lada. Under torkning sjunker fukthalten i bladen från ca 80 till 20 procent. När torkningsprocessen är avslutad levereras tobaksbladen för konditionering och gradering enligt Swedish Match kvalitetstandard.