Snuspodden
I fem avsnitt har journalisterna Andreas Utterström och Mattias Bergman rest runt och intervjuat Sveriges främsta experter på snus. Alltifrån släktingar till Sveriges gamla snusbaroner till kvalitetsexperter i Swedish Match fabrik i Göteborg till helt vanliga snusare har intervjuats för att ta fram en podd om svenskt snus från A till Ö.
Andreas Utterström och Mattias Bergman har tidigare producerat ett flertal poddar tillsammans, som handlat om alltifrån retorik till hur man bäst fattar beslut i affärsorganisationer, och nu är det dags för snuset att poddifieras.
Det börjar med hur Columbus upptäckte ursprungsprodukten under sin segling till Amerika, hur snus gick från att användas i kungahusen till fabriksgolven under 1800-talets industrialisering och till hur snuset höll på att fälla avgörandet i den svenska EU-omröstningen 1994.
Snuspodden är finansierad av Swedish Match. Samtliga fem avsnitt finns nu tillgängliga på Itunes och kommer även att vara tillgänglig på andra poddplattformar.
Avsnitt
- Snusets historia från Columbus fram tills i dag
Columbus fick det som gåva, i Sverige odlades det över hela landet och när EU ville förbjuda snuset blev det uppror. Om resan från tobaksplanta till din snusdosa. - Tillverkning och produktkvalitet, vad stoppar du under läppen?
Att tillverka snus är lika komplicerat som att framställa ett läkemedel. Om konsten att tillverka snus - med hjälp av högteknologi och tränade näsor. - En marknadschef går till frisören – en historia om när snuset nådde kvinnorna
Det hette länge att snus var en manlig bastion. Allt ändrades när en marknadschef gick till frisören. Om hur en gammal produkt uppfann sig själv på nytt och hittade en ny målgrupp. - Revolution i portion – när en portionspåse förändrade en näring.
Det kladdade, rann och såg ofräscht ut. Sedan kom portionssnuset och förändrade allt. Om hur tepåsen inspirerade en revolution. - Säg mig vad du snusar och jag ska säga dig vem du är – Snus, varumärken och identitet
Visa mig din snusdosa och jag säger vem du är. Om snus, identitet och varför din dosa är som ett dyrt armbandsur.