Solstickan Design

I sann solstickananda erbjuder Solstickan Design moderna och folkliga produkter med hög kvalitet inom hem och inredning. Idén med Solstickan Design är att bevara och föra vidare en verklig svensk klassiker och på så sätt stötta Stiftelsen Solstickan.

Visa mer
Utvalda kategorier
Solstickan bricka gul 27x20
Solstickan bricka blå 27x20
Solstickan bricka svart 27x20
Solstickan bricka vit 27x20
Visar 12 av 12 produkter

Solstickan – till förmån för barn och gamla

1936 fick konstnären Einar Nerman uppdraget att rita etiketten till asken Solstickan. Där och då skapades den klassiska symbolen Solstickepojken. Den folkkära pojken och texten ”Till förmån för barn och gamla” prydde askarna och grundidén var att på ett enkelt sätt bidra till samhället genom att skänka ett par öre av varje såld ask till Stiftelsen Solstickan. Redan tidigt inriktade man sig därför på barn med utvecklingsstörning, syn- och hörselskador, diabetes och reumatism.

Grundidén var att tändstickor var en billig produkt och knappast någon skulle avstå från att köpa dem om man ökade priset med ett halvt öre per ask. Särskilt inte om man visste att pengarna gick till ett behjärtansvärt ändamål. Eftersom tändsticksaskar såldes i miljoner blev det av miljoner halvören till slut stora pengar. Under årens lopp har mer än 100 miljoner kronor delats ut. Idag får stiftelsen 8 öre per solsticksask och 5 öre per tändare som Swedish Match säljer i Sverige.

Medan Solsticksaskarna och tändarna som du hittar i din närmsta livsmedelsbutik fortfarande tillverkas av Swedish Match, drivs Solstickan Design av Tradingbox AB inom ett exklusivt licensavtal med oss. En del av deras intäkter från försäljningen går till Stiftelsen Solstickan och vi är givetvis stolta över att även Solstickan Design kan stötta och bidra till denna fina tradition. 

Läs mer om Stiftelsen Solstickan