Ingredienser & innehåll i snus

Tillverkning

Svenskt snus tillverkar vi av utvalda tobakssorter, aromämnen, olika salter, vatten samt fuktighetsbevarande ämnen. Alla ingredienser är godkända att användas i livsmedel och uppfyller dessutom vår egna, stränga ingredienspolicy.

Vår utvalda tobak

Det finns många olika sorters tobak. På Swedish Match har vi efter mångårig erfarenhet kommit fram till att de två sorter som är mest lämpliga att göra snus av är Nicotiana Tabacum och Nicotiana Rustica. De har olika smak och karaktär, och finns i olika lokala varianter med särskilda egenskaper. Swedish Match använder aldrig genmodifierad tobak.

Aromämnen ger snuset sin smak

Utöver de olika tobaksblandningarna tillsätter vi även olika smak- och aromämnen till snusrecepten. Dessa aromämnen, tillsammans med den tobaksblandning som används för receptet är det som ger varje produkt sin individuella smakkaraktär. I receptet till General använder vi bland annat bergamottolja, medan vi för Göteborgs Rapé smaksätter snuset med aromer från lavendel och enbär. Den exakta smaksättningen i varje dosa är dock (såklart) en företagshemlighet. 

Saltet i snus fyller två funktioner

Saltets funktion

Saltet i snus fyller två funktioner. Dels är sältan en viktig del av smakupplevelsen, och dels har saltet en konserverande funktion.

Från pottaska till bakpulver

Det talas ibland om pH-värdet i snus. Få vet varför det är viktigt att snus är basiskt, d.v.s. motsatsen till surt. Ett basiskt snus har två fördelar. För det första är det viktigt för upplevelsen av snuset. Nikotinet i ett basiskt snus tas lättare upp genom munslemhinnan och ger den effekt som förväntas av svenskt snus. Sist men inte minst, förhindrar det att snuset möglar.

På 1800-talet tillfördes pottaska (kaliumkarbonat) för att göra snuset mer basiskt. Idag tillför vi natriumkarbonat, eller E 500 som är tillsatsens beteckning som godkänd livsmedelstillsats. Det vardagliga namnet på E 500 är bakpulver som är vanligt förekommande i bröd och bakverk.

Färskt och fuktigt

Vatten tillsätts i snusblandningen under tillverkningen för ett ge snuset textur och fuktighet, och har även i sig en fuktighetsbevarande funktion. Även Propylenglykol, eller tillsatsens livsmedelsbeteckning E 1520, tillsätts för att bevara snusets fuktighet och konsistens. Gränsvärdet för halten av E 1520 regleras i en föreskrift från Livsmedelsverket.