- Fri frakt & snabb leverans
- Färskt snus
- Prenumerera på snus
Kardus
Årgångssnus sedan 2005
Ordet kardus kommer från franskans ”cartouche” och härstammar från karduspapper, som är ett enklare och grovt omslagspapper som började brukas redan på 1600-talet. Papperspaketen, så kallade karduser, var alltid fyrkantiga och användes tidigare bland annat för att förpacka just snus, men även tändstickor, krut och hagel.
Kardusförpackningarna hade ofta ett sigill som förslutning. 250 gr förpackningen hör samman med det gamla viktmåttet, ett halvt skålpund som var en vanlig mängd att köpa snus för. Sedan portionsdosorna blev allt mer vanliga försvann förpackningen. I dag tillverkas karduser i den klassiska pappersförpackningen på Snus- och Tändssticksmuseum på Skansen i Stockholm.

Kardus har funnits som ett årgångssnus i Swedish Match sortiment sedan 2005 och under 2015 lyftes varumärket in i Swedish Match varumärke General.
General Kardus är Swedish Match mest påkostade snus. Det är resultatet när våra snuskreatörer får arbeta fram ett snus med särskilda egenskaper gällande smak och upplevelse. Vi använder kvalitativa råvaror och smaksättningar och tillverkningen är noggrann och tidskrävande.
Oavsett årgång är tobaken i General Kardus är alltid all lamina, vilket betyder att det endast är de finaste delarna av tobaken som används (mittverven har avlägsnats och endast bladen används.) Dessutom är tobaken skuren i 0,72 mm strimlor enligt single cut-metoden, vilket ger en helt annan typ av smakupplevelse och känsla under läppen än malt lössnus.


2015
General Kardus Selection 2015 var det första årgångssnuset som lanserades under varumärket General. Tobaksblenden innehöll fyra noggrant utvalda tobakssorter från Pennsylvania, Guatemala, Argentina och Indien. Snuskärlet på denna utgåva var handgjort av förgyllt tenn i Nürnberg, Tyskland. Locket tillverkades i svartbetsad ek och toppades av ett mynt som präglats med Generals logotyp.

2016
General Kardus Fäviken 2016 togs fram i samarbete med kocken Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet. Tobaksblandningen bestod av tobak som odlats i Fäviken och noggrant utvalda tobakssorter från odlingar i Argentina, USA, Indien och Guatemala. Beredningen har skett i ekfat från tunnbinderiet i Thorslundkagge i Högsjö och efter det smaksattes snuset med vilda bär och örter från skog och mark.

2017
För General Kardus 2017 tog Swedish Match hjälp av en annan svensk aktör: Hernö Gin, Sveriges första renodlade gindestilleri. Produkten framställdes av 100 gram utvald tobak från Spanien, Filippinerna och Indien. Förpackningen togs fram av svenska företaget Teenage Engineering som gjort sig kända för konceptutveckling och industridesign. Förpackningen 3D-printades av det svenska företaget Acron.

2018
General Kardus Spring 2018 togs fram i samarbete med krögaren Karl Ljung och glastillverkaren Orrefors. Snuset är inspirerat av svenska örter och tobakskaraktären är mörk och kryddig. Örtinslagen är tydliga; rosmarin och timjan märks, ihop med citrus, mörka bär och en liten aning granskog. Glaskärlet är munblåst av skickliga hantverkare på glasbruket i Småland. Textning och signering blästras på förhand.
Snusguiden
Vad är skillnaden mellan Original Portion och White? Hur mycket nikotin innehåller snuset? Här reder vi ut olika snusbegrepp och vad som avgör snusets styrka.
Läs merHur gör vi snus?
Allt börjar med ett tobaksfrö. Det är inledningen på den process som har förfinats under snart tvåhundra år. Här berättar vi mer om vår tillverkning och våra ingredienser.
Läs merSnusets Historia
Från lössnus till portionssnus. Från tobaksmonopol till fri marknad. Lär dig mer om det svenska snusets historia – med början i 1700-talets Sverige.
Se tidslinjeVårt kvalitetsarbete
Vi har som mål att tillverka det säkraste och mest kvalitativa snuset. Vi har därför utvecklat vår egen kvalitetsstandard GOTHIATEK, med branschens hårdaste krav.
Läs merVårt hållbarhetsarbete

Läs om vårt arbete med att maximera njutningen av våra produkter genom att minimera deras avtryck.
LÄS MERResa med snus

Hur mycket snus får man egentligen ta med utomlands? Här hittar du uppgifter, gränser och regler för olika länder.
Läs mer