Kardus

Snusguiden

Kardus har funnits som ett årgångssnus i Swedish Match sortiment sedan 2005 och under 2015 lyftes varumärket in i Swedish Match varumärke General.

General Kardus är Swedish Match mest påkostade snus. Det är resultatet när våra snuskreatörer får arbeta fram ett snus med särskilda egenskaper gällande smak och upplevelse. Vi använder kvalitativa råvaror och smaksättningar och tillverkningen är noggrann och tidskrävande. 

General Kardus är Swedish Match mest påkostade snus. 

Oavsett årgång är tobaken i General Kardus alltid all lamina, vilket betyder att det endast är de finaste delarna av tobaken som används (mittverven har avlägsnats och endast bladen används.) Dessutom är tobaken skuren i 0,72 mm strimlor enligt single cut-metoden, vilket ger en helt annan typ av smakupplevelse och känsla under läppen än malt lössnus.

Ordet kardus kommer från franskans ”cartouche” och härstammar från karduspapper, som är ett enklare och grovt omslagspapper som började brukas redan på 1600-talet.

Papperspaketen, så kallade karduser, var alltid fyrkantiga och användes tidigare bland annat för att förpacka just snus, men även tändstickor, krut och hagel.

Kardusförpackningarna hade ofta ett sigill som förslutning och vägde 250 gram. Varför de vägde just 250 gram hör samman med det gamla viktmåttet ett halvt skålpund, som var en vanlig mängd att köpa snus för. När portionsdosorna blev allt mer vanliga på marknaden försvann förpackningen.